Make your own free website on Tripod.com
Michael Prime worked for many years as an ecologist, conserving wildlife habitats in South London. Inspired by his experiences of nature in an urban environment, he has developed a variety of novel organic and environmental sound sources for use in his music. These include the amplified electrical activity of plants, fungi, and humans, as well as a machine which uses the controlled production of tiny bubbles as a sound source. Short-wave radio, bat detectors and other means of amplifying the hidden sounds of the environment are used in both his studio compositions and his live performances. His manifesto, "Towards a New Ecology of Sound" was quoted by David Toop in his book Ocean of Sound, as pointing to the future of "ambient" or environmental music. Like the sounds of nature (and urban environments), Prime's music can be disturbing as well as beautiful. In 1985, Michael Prime co-founded the live electronics improvisation group Morphogenesis, with Roger Sutherland (ex-Scratch Orchestra), Adam Bohman, Ron Briefel, Clive Hall and Fred Sansom. Over 15 years (with Clive Graham replacing Fred Sansom in 1990), the group have explored the boundaries of improvised electronic music, using both invented instruments and prepared or treated conventional ones. Morphogenesis have performed in venues as diverse as the Royal Festival Hall, the Horniman Museum, the Union Chapel and the Free University of Brussels. They have been the subject of Radio specials in the USA, Canada, Germany, Mexico and the UK. In 1988, Prime also began recording with Dave Jackman in the group Organum, finding a series of unusual environments (such as abandoned railway tunnels) for the group to record in. He has played in four of the groups' five live performances, including those at the ICA and The Spitz. As well as giving numerous solo performances, Michael Prime has also recorded and performed with artists such as Jim O'Rourke, Eddie Prevost, Max Eastley, David Toop and Noise-Makers Fifes. Emma O'bong (who also performs with Organum) is a frequent collaborator, who also creates artwork for Michael Prime and Morphogenesis releases. In 1997 Prime formed the group Negative Entropy, with Geert Feytons of Noise-Makers Fifes, which has a cd forthcoming on the Twin Tub and Beaver label. In 1999, Prime and O'Bong began presenting multimedia works, incorporating video and other visual elements. Michael Prime проработал много лет как эколог, предохраняя природу в южном районе Лондона. Полюбив дикую природную среду среди надвигающегося урбанизма, Майкл документировал её звуки, создавая собственную музыку на их основе. Объекты для получения звука различны: растения, грибы, люди. Для усиления микрозвуков использовались короткие радиоволны, детекторы присутствия летучих мышей и другие средства, причём не только в студии, но и на концертных выступлениях. Лозунг Майкла "Вперёд, к новой экологии звука" был отмечен Дэвидом Тупом (David Toop) в книге "Океан звука" как черта амбиентной музыки будущего. Как сама природа (и искусственная технократическая среда), музыка Майкла Прайма может быть и изящна, и неприятна.
В 1985 году Майкл вместе с другими музыкантами организовал Morphogenesis - проект, ориентированный на электронную импровизационную музыку. Туда входили Roger Sutherland (когда-то игравший в Scratch Orchestra), Adam Bohman, Ron Briefel, Clive Hall и Fred Sansom. Более 15 лет группа экспериментировала с самодельными, переделанными и традиционными инструментами. Вместе с тем, в 1988 году Майкл начал сотрудничество с Дэвидом Джекманом (David Jackman) в составе группы Organum; он находил самые необычайные с точки зрения акустики пространства для живых записей группы (например, заброшенный железнодорожный туннель). Майкл принимал участие в четырёх из пяти концертных выступлений Organum за всю историю группы.
Кроме сольных концертов, Майкл Прайм выступал также с Jim O'Rourke, Eddie Prevost, Max Eastley, David Toop и Noise-Makers Fifes. Регулярный компаньон Майкла - Емма О'бонг (Emma O'bong). Она оформляет издания Morphogenesis и сольные диски Майкла, а также является участницей Organum. В 1997 году Майкл и Гирт (Geert Feytons, Noise-Makers Fifes) организовали совместный проект Negative Entropy. Компакт-диск должен выйти на лэйбле Twin Tub and Beaver.
Совсем недавно, в 1999 году, Майкл и Емма начали совместные мультимедийные выступления, сочетающие разные визуальные концепции.
Selected Discography

Michael Prime
Fructification (LP, Mycophile 1989)
Aquifers (CD, RRR 1993)
Cellular Radar (CD, Mycophile 1996)
"Nocturnal Resort" (on Booming on Pluto CD, Virgin 1997)
"Armillaria" (on Solar 2 CD, Soleilmoon 1998)
Domestic Science (CD, Mycophile 1998)
Priory Gardens (7", Povertech 1998)
Mycoplasma (CD, Digital Narcis 1999)
Saturnalia (7", Rund um den Watzmann 1999)
L-Fields (CD, Sonoris 2000)
Osculation (12", Raft 2000)
"Steam Radio" (on variious 2CD, Intransitive 2000)
Elements 1 (CD, Mycophile 2001)
Requiem (LP, Die Stadt 2001)

With Morphogenesis:
"Sounds from the Rock" (on No Borders LP, Generations Unlimited 1988)
Prochronisms (LP, Generations Unlimited 1989)
Solarisation (CD, Streamline 1994)
Charivari Music (CD, Paradigm 1996)
Formative Causation (CD, Mycophile 1997)
Stromatolites (CD, Vintage Electronic Records 1998)
In Streams vol. 1 (CD, Paradigm 2001)

With Organum:
Drome (7", Les Disques du Soleil 1989)
Veil of Tears (CD, Matchless 1994)
Kammer (CD, Robot 1997)
Birds' Wings... (CD, Die Stadt 1999)

With others:
Jim O'Rourke- Disengage (CD, Staalplaat 1993)
Adam Bohman- Last Orders (CD, Mycophile 1997)
David Toop- Spirit World (CD, Virgin 1997)
Noise Maker's Fifes and Luc van Lieshout- Corps(e) (CD, NMT Productions 1997)
Lost Shadow- Quiet Sky Screaming (7", Siren 1997)
David Toop- Museum of Fruit (CD, Caipirinha Music 1999)
Psychotropic- "Peristalsis" (On Drift Festival CD 1999)
Negative Entropy- City Open to the Nomad (CD, Beta-Lactam 2000)
O'Rourke, Prime, Prevost- Alpha Lemur Echo 2 (CD, Mycophile 2001)